In acest moment am impresia ca imi e mai usor sa scriu despre filmele care nu-mi plac decat despre cele care o fac.
Este necesar sa spun cat de multe a fost Tim Burton si ca e regizorul meu preferat? Nu cred. Dar totusi. Burton si Depp au multe colaborari: Edward Scissorhands, Ed Wood, Sleepy Hollow, Sweeney Todd etc, printre care si Charlie and the Chocolate Factory, iar anul acesta, in martie, va aparea si Alice in Wonderland unde ii regasim pe cei doi impreuna si pe Helena Bonham Carter, care si ea are multe filme cu Burton si Depp. Oh, dar cate legaturi. Si sa nu uitam de tanarul Charlie interpretat de Freddie Highmore care a mai jucat alaturi de Johnny Depp in Finding Neverland.

Dar sa nu pierd vremea cu aceste lucruri, care ma intereseaza mai mult pe mine, ci sa va spun despre film. Charlie and the Chocolate Factory e facut dupa cartea cu acelasi nume a lui Roald Dahl si nu este primul film dupa o carte de Roald pe care Tim il realizeaza (James and the Giant Peach e produs de Tim Burton si regizat de Henry Selick, care a regizat si Coraline).

Charlie (Freddie Highmore) locuieste cu familia sa (4 bunici si parintii) intr-o casuta saracacioasa in acelasi oras in care se afla si grandioasa fabrica a lui Willy Wonka (Johnny Depp). Fabrica e inconjurata de mister. De la a doua deschidere a ei, nici un om nu a fost vazut intrand sau iesind din ea. Dar cinci copii au prilejul de a o vizita daca vor gasi unul dintre cele cinci tichete de aur si in plus fiecare va pleca acasa cu un camion plin cu ciocolata, iar unul dintre ei va castiga si un premiu surpriza ce intrece imaginatia oricui. Si se intampla ca Charlie sa fie unul dintre norocosi. Asa ca, pe 1 februarie, August – un baietel gras si lacom care mananca in fiecare zi ciocolata, Veruca – o copila rasfata care nu accepta ca nu poate avea tot ce doreste, Violet – o fetita ingamfata care considera ca ea nu va pierde niciodata, Mike – un pusti obsedat de tehnologie, dar fara imaginatie si Charlie asteapta in fata fabricii pentru a patrunde dincolo de portile ei nedeschise de multi ani.

Personalitatile personajelor sunt aratate pana la cel mai mic detaliu, iar dintre toate, cred ca Willy Wonka este cel mai enigmatic, personajul care te face sa te indoiesti de tot. A planuit sau nu ca evenimentele sa se desfasoare in aceasta ordine? Prestatia lui Depp te face sa intelegi sentimentele lui Wonka cand vine vorba de conceptul de “familie” si mintea lui sclipitoare.

Cantecele Oompa-Loompa-silor sunt foarte haioase, iar fabrica va va face pofta de ciocolata. Multa ciocolata.

Nota me: 10

Advertisements