(Acest post e realizat de VforVendetta si Alecs.)

The Exorcist este o adaptare a romanului cu acelasi nume. William Friedkin reuseste, in ciuda posibilitatilor limitate ale acelor vremi, sa realizeze o capodopera. Filmul are 10 nominalizari la Academy Awards (printre care si pentru Best Picture), dintre care castiga doua. Actrita in rol principal negativ in varsta de doar 14 ani atunci, Linda Blair, interpreteaza ireprosabil rolul fetei posedate. Pentru aceasta a fost nominalizata la AA. Mama ei (Ellen Burstyn) face toata drama din film, sentimentele i se citesc cu usurinta pe fata. Burstyn a mai jucat si in Requiem for a Dream si in The Fountain. Personajul principal, preotul exorcist, Lankester Merrin (Max von Sydow) alaturi de preotul psihanalist Damien Karras (Jason Miller) sunt cei care vor efectua ritualul de exorcizare. Miller, la prima lui aparitie, obtine o nominalizare la AA pentru rol secundar.

Desi inceputul filmului este plictisitor si oarecum fara rost si banal, ceea ce urmeaza merita toata atentia dumneavoastra. Filmul e despre drama unei mame care incearca prin toate mijloacele posibile sa-si salveze copila. Medicii ii spun ca ba e x ba sufera de y, iar pana la urma spun ca un exorcism ar ajuta doar pentru ca fetita ar crede prin autosugestie ca e posedata. Dar ea chiar este…

Filmul nu este cel mai horror film horror, dar este cel mai bun film horror. Efectele de ’73 sunt uimitoare, iar muzica accentueaza dramatismul povestii. Uitati-va, ca este bun!

Nota mea (VforVendetta): 9,6

Advertisements