Daca ar fi sfarsitul lumii in 2012, atunci eu una nu m-as baza pe niciun Guvern.

Iar filmul nu m-a impresionat. Adevarul e ca te cam sperie ca sa zic asa, pentru ca iti arata un posibil viitor, dar daca totul ar fi la fel de usor ca un SF, ne-am salva toti.

Multe lucruri se bat cap in cap, clisee peste clisee, efecte care par mai degraba desene animate, decat lucruri reale, legile fizice sfidate cu nerusinare.

Filmul il are in vizor pe Jackson Curtis ( John Cusack), un scriitor divortat care afla ca minunatul Guvern american stia de cativa ani ca se apropie o catrastrofa, au construit niste arce si s-au candit sa salveze doar oamenii bogati, botoxati si limitati (majoritatea albi). Atunci lui Cusack ii vine geniala idee (unicul pe Pamant care s-a gandit la asa ceva) de a lua un avion, sa-si salveze familia si pe cel care i-a luat locul in viata fostei neveste. Si asa scapa si cu masina si avionul de navalnicul fum mai mult solid decat gazos, de bulgari de foc, de la eruptia parcului Yellowstone.

Si dupa ce mai trec plin cateva clipe de groaza si pilotare a avionului ca intr-un joc pe calculator, ajung in China ( marele “port” de plecare spre o noua era).

Rusul cu care erau si-a luat odraslele gemene si a plecat pe arca, saracii americani si amanta rusoaica au fost luati cu ocazia de micul buddhist si reusesc sa se urce pe nava.

De aici, 2012 incepe sa devina Titanic, Armagedon si alte filme de genul, singurul lucru care lipsea fiind Bruce Willis sa salveze lumea.

In final au ajuns pe Africa a carei forma s-a schimbat, iar acolo arata ca profilul unui aborigen cu craniul homo sapiens. Iar planeta va fi populata de negri mititei si chinezi (eu ma bucur).

____________

regia: Roland Emmerich

distributia: John Cusack, Chiwetel Ejiofor

durata: 157 minute

Advertisements