Nu am mai vazut ceva de Lone Scherfig dar nu pot fi sigura de asta, adica toate filmele ei de pe wiki (mai putin asta) au numele in daneza (cred). Scenariul este facut de Nick Hornby, autorul romanului Slam (care ma asteapta sa-l citesc).

Povestea este simpla si nu tocmai originala, dar e placuta. E vorba despre o adolescenta, Jenny (Carey Mulligan), care este batuta la cap de parintii ei sa mearga la Oxford. Notele ei sunt foarte bune, iar ea e isteata, dar nu sigura ca vrea sa mearga la acea universitate. Pe langa acest lucru se adauga si un tip chipes de doua ori mai mare ca ea, care o tot duce la concerte si chiar si in Franta (ei ii placea cam tot ce tinea de franta: jazz frantuzesc, carti frantuzesti, filme frantuzesti, tigari frantuzesti). Ba chiar mai mult de atat, David ii cuceresti si pe parintii ei, asa ca tatal, care pana acum o tot certa sa se tina de carte si nu de baieti, este de acord ca ea sa se casatoreasca cu David si chiar sa nu mai dea examenele. Asta pana cand se afla secretul lui David.

Dar lucrurile se vor termina bine. Filmul e inspirat din evenimente reale, insa foarte dramatizate (asa scrie la sfarsitul filmului). An Education nu m-a plictisit (dureaza doar 95 de minute) si a fost chiar placut, insa ma enerveaza ca in 2009 prea multa lume a incercat sa devina Audrey Hepburn, desi Jinny doar va avea o coafura in felul ei si ochelarii, insa tot e deranjant.

Jinny e un personaj mediocru, desi istet, naiv si care nu poate vedea dincolo de aparente. Destul de slab pentru eroina filmului, dar Mulligan face o treaba destul de buna. Personajul meu preferat este Danny (Dominic Cooper care a jucat si in The Escapist), prietenul lui David.

Cel mai mult mi-au placut costumele, dar filmul nu e nominalizat si la asta la AA, ci doar la Best Picture, Best Writing (Adapted Screenplay) si Best Actress pentru Mulligan (dar cred ca Bullock merita mai mult premiul asta). Ah, si nici muzica nu este rea.

Nota mea: 8,7

Advertisements