Requiem for a dream prezinta “slujba religioasa” a viselor a patru oameni, vise omorate de droguri.

Povestea filmului incepe in vara si prezinta in paralel vietile celor patru personaje principale. Sara Goldfarb (Ellen Burstyn) este o femeie in varsta al carei vis este sa apara la televizor totul pentru a il face mandru pe fiul ei. Momentul perfect imaginat de ea implica purtarea acelei rochii rosii, aceeasi rochie pe care a purtat-o cand sotul ei inca traia la absolvirea fiului ei. Dar problema este ca nu mai are aceeasi greutate asa ca incearca sa se infometeze. Apoi, vazand cat de greu ii este alege calea cea usoara si ia pastilele prescrise de un doctor. Ceea ce nu stia era faptul ca aceste pastile sunt un drog care o vor face sa isi piarda mintile.

Harry Goldfarb (Jared Leto) – solistul formatiei 30 Seconds to Mars – este fiul Sarei si un dependent de heroina. Visul lui este sa fie cu Marion, sa traiasca impreuna fericiti si sa o poata ajuta sa isi deschida in sfarsitul magazinul de haine mult visat. Toate actiunile lui se invart in jurul tipei, incearca sa o faca fericita. Injectandu-si droguri el face o infectie grava care nu poate fi tratata decat prin amputare. Si in cele mai sfasietoare clipe de durere el se gandeste tot la Marion, dorindu-si sa fie alaturi de ea pentru totdeauna.

Marion Silver (Jennifer Connelly) – care a mai jucat si in “A beautiful mind”, “He’s just not that into you” , “Inkheart” si “The day the Earth stood still” –  intepreteaza rolul lui Marion, iubita lui Harry si de asemenea o dependenta de droguri. Visul ei este sa devina un mare designer si sa se marite cu iubitul ei. Dar drogurile o imping in alta lume, cea a prostitutiei totul pentru a face rost de ele atunci cand Harry pleaca in Florida si nu i le mai poate oferi pe tava. Abia atunci se loveste de greutatile vietii si este pusa in niste situatii inimaginabile, este  supusa la mari presiuni, presiune la care nicio alta fiinta umana nu ar rezista. Insa se pare ca ea nu e deranjata de aceste lucruri, desi la inceput asa pare. Finalul filmului o suprinde cu un zambet pe buze in ciudat faptelor comise…

Tyrone Love (Marlon Wayans) este cel mai bun prieten al lui Harry care viseaza sa o faca pe mama lui mandra de el. Noua ni s-a parut cel mai putin afectat de droguri, el sfarsind intr-o inchisoare unde era oarecum ferit de viciul ce l-a impins acolo.

Finalul este unul suprinzator care le prezinta pe cele 4 personaje in pozitia fetala, sugerand astfel renasterea acestora.

Muzica accentueaza toata starea de suspans pe care o genereaza filmul in situatiile limita ale acestuia. De asemenea nota ei de dramatism se armonizeaza cu tema filmului.

Regizorul a afirmat despre film ca: “Requiem for a Dream is not about heroin or about drugs… The Harry-Tyrone-Marion story is a very traditional heroin story. But putting it side by side with the Sara story, we suddenly say, ‘Oh, my God, what is a drug?’ The idea that the same inner monologue goes through a person’s head when they’re trying to quit drugs, as with cigarettes, as when they’re trying to not eat food so they can lose 20 pounds, was really fascinating to me. I thought it was an idea that we hadn’t seen on film and I wanted to bring it up on the screen.”

Filmul ne-a placut foarte mult si a devenit filmul nostru preferat. Eu (Alecs) nu cred ca l-as mai putea revedea fiind marcata de unele faze dar cu siguranta este cel mai bun film vazut de mine. Cred ca ideea filmului este ca nu intotdeauna calea usoara pentru a ne indeplini visele este si cea mai buna ci trebuie sa invatam sa luptam pentru ceea ce ne dorim cu adevarat.

Alexandra (Oita) zice ca filmul suprinde realitatea cruda care se intampla zi de zi si transmite un mesaj clar si anume: “Nu incercati sa luati droguri!”. Filmul dovedeste inca o data ca natura umana este una slaba si se lasa pacalita de droguri crezand ca acestea le vor alina suferinta dar ele nu fac altceva decat sa preia controlul asupra noastra.

Articolul a fost scris de Alecs si Alexandra.

Advertisements