Actiunea filmului se petrece in 1936 si vizeaza viata a cinci surori irlandeze, si este ecranizarea dupa piesa cu acelasi nume scrisa de Brian Friel, ce a castigat si cateva premii Tony.

Este ultima vara a familiei, povestita de Michael, fiul celei mai mici surori, un copil din flori, care este iubit de toate cele cinci femei din viata sa.

Surorile Mundy, au o viata grea, locuind intr-o casuta departe de sat, iar fiecare isi castiga existenta din ce poate. Kate ( Meryl Streep) este cea intelectuala, predand la scoala bisericii. Este o fire conservatoare, religioasa si ii place sa-i domine pe toti. Maggie are o fire vesela, ii place sa canta si sa danseze si fumeaza. Agnes se ocupa de casa si pare a fi “servitoare neplatita” a casei; este serioasa si are grija de ele. Rose, pare putin inapoiata; are o relatie cu un barbat insurat, dar parasita de nevasta, e foarte visatoare si copilaroasa. Iar Christina, cea mai tanara si cea mai frumoasa, mama lui Michael, tot pe langa casa sta, are grija de odrasla ei.

Filmul incepe cu intoarcerea lui Jack, fratele lor cel mai mare, dupa 25 de ani, cat a fost misionar in Africa. Ii este greu sa se adapteze la lumea “civilizata”, caci pare mult mai atasat de ritualurile primitive, decat de rugaciunile catolice. Kate il considera bolnav, dar el este practic liantul lor spiritual. Apoi apare Gerry, tatul lui Michael, iar el este liantul lor de familie, barbatul in casa, care ii aduce fericirea Christinei si a lui Michael.

Iar Lughnasa este o sarabatoare pagana, irlandeza, sarabatorita in august, cu foc, dans si muzica.

Acesta este si motivul pentru care surorile isi uita preocuparile, felul lor de a fi si se prind de maini si danseaza pe frumoasele acorduri irlandeze.  Este momentul cel mai fericit din viata lor, cand sunt numai ele, iar spiritul Irlandei le patrunde.

Apoi totul se destrama, pentru ca Agnes si Rose, pentru o viata mai buna si bani pentru familie, pleaca cu gandul ca vor ajunge in America. Kate ramane fara slujba, iar Gerry este ranit in lupta contra lui Franco din Spania. Numai Jack, ramane sa contemple luna si stelele si natura.

Asta este cea mai frumoasa secventa din film.

Acesta este genul de film care are cam de toate: scenariu, actori buni, joc exceptional.

_____________________

regia: Pat O’Conner

distributia: Meryl Streep

Durata: 96 minute

Advertisements