Nu am mai vazut ceva de Nora Ephron, dar filmul are actrite care m-au incantat si in alte filme. O sa incep cu cea mica: Amy Adams – am vazut-o doar in Miss Pettigrew Lives for a Day si a fost magnifica acolo, dar aici nu m-a impresionat prea mult; Meryl Streep – a fost super in The Devil Wears Prada si in Lemony Sicket’s A Series of Unfortunate Events, dar aici a fost geniala! Atat de mult mi-a placut Meryl in filmul acesta incat sper sa castige Oscarul pentru Best Actress.

Filmul este despre povestile a doua femei, Julie (Amy Adams) si Julia (Meryl Streep), care sunt unite printr-o pasiune comuna: gatitul. Desi in film povestile lor se intrepatrund (nu stiu daca asta e cuvantul, ce vreau sa spun e ca…o secventa din viata lui Julia, una din a lui Julie si tot asa), eu le voi lua pe rand.

Julia Child este o americanca la Paris. Lucrul preferat al Juliei este mancatul si din plictiseala se inscrie intr-o scoala de gatit. Ii intrece pe toti din clasa ei (erau doar barbati si erau la cursul de profesionisti) si incepe sa lucreze la o carte de bucate cu mancaruri frantuzesti, dar in engleza – ceea ce nu se mai gasea. Si astfe revolutioneaza arta gatitului in America.

Julie Powell a incercat sa fie scriitoare, insa a renuntat pe la jumatatea romanului. Deoarece toate prietenele ei au slujbe de succes, decide sa inceapa si ea ceva si chiar sa il termine. Iar acel ceva e gatirea tuturor celor 524 de retete din cartea lui Julia intr-un an. Isi face un blog si se pune pe treaba.

Desigur, multe se intampla pe parcursul timpului: lacrimi, rasete etc.
Filmul este minunat din cauza lui Meryl si a mancarii, binenteles. Ah, si este facut dupa doua povesti adevarate.

Nota mea: 8

Advertisements