Mi-am facut un sistem de notare a filmelor. Voi puncta pe elemente si voi face media si asa imi va fi mai usor sa ma hotarasc la nota. Voi modifica si la celelalte, dar Being Julia este primul film la care imi voi aplica sistemul.

Nu stiu exact cam in ce gen s-ar incadra si mai toate site-urile spun comedie, drama si romantic, insa doar are putin din ele, asa ca nu va ganditi ca este una dintre acele drame tragice sau comedii romantice americane. Este foarte amuzant si il recomand tuturor. Sfat: uitati-va la el cu un prieten pentru ca il va face si mai amuzant, mai ales daca intrebi “stii cine e?” si ti se raspunde cu “Dumbledore?”, desi tu te refereai la cine este din film.

Oh, si o sa cam fac spoiler.

Being Julia este un film despre o actrita, aflata la un moment critic in viata ei. Filmul ne-o prezinta (cateva secunde cred) pe Julia la inceputul carierei ei, unde, mentorului ei ii tot da sfaturi. Apoi sarim in prezent, unde Julia e cea mai populara actrita din Anglia, mentorul ei e mort de 15 ani insa tot va aparea prin film.

Julia vrea sa renunte si sa calatoreasca, insa sotul ei, care este si regizor, o convinge sa mai ramana in lumea teatrului. Julia si sotul ei traiesc vieti separate – singurul lucru care ii uneste este reprezentat de afaceri -, iar acest lucru ii permite Juliei sa aiba pe altcineva. Insa cand prietenul si amantul ei ii aduce la cunostinta ca se vor desparti, Julia isi va gasi alinarea in bratele lui Tom, un tanar american careia i-ar putea fi mama.

Nu, filmul nu este despre acest adulter, ci despre ceea ce urmeaza dupa. Filmul este despre viata Juliei, iar viata ei e teatru caci “ceea ce e dincolo de scena e fictiune”. Julia spune de mai multe ori, diferitor persoane, acelasi replici, in viata reala, chiar si fiul ei ii reproseaza ca nu stie daca ea interpreteaza sau nu in momentul in care vorbesc. Farmecul filmului incepe dupa ce Tom o prezinta Juliei pe tanara Avice, care vrea un rol in noua piesa a Juliei. Aventura celor doi se termina cand Julia realizeaza ca Tom e indragostit de Avice si ii spune acestuia ca nu a fost niciodata indragostita de el si nici el de ea. Dar oare asa sa fie? Avand in vedere ca Julia joaca si pe scena si in afara ei nu mai sti ce sa crezi.

Avice primeste rolul, iar pe Julia nu pare sa o deranjeze pana cand afla ca aceasta are o aventura cu sotul ei. Oare Julia e deranjata ca Avice il inseala pe Tom, el fiind foarte indragostit de ea, sau ca se culca cu sotul ei pentru contracte? Si din acest moment incepe adevaratul spectacol: Julia va incerca sa o puna in centrul atentie pe Avice, pana in noaptea premierei piesei.

Cum spune si Julia: “Everything is fair in love and…and…oh, the word escapes me.”

Annette Bening (Julia) este minunata si are globul de aur pentru acest rol. Juliet Stevenson (Evie) te va amuza, iar Sir Michael Gambon (mentorul Juliei) il interpreteaza si pe Dumbledore si orice miscare de a lui mi-a amintit de Dumbledore.

Muzica este minunata si imbina perfect cu scenele din film. Replicile sunt pline de amuzament, costumele foarte reusite.

Ce m-a impresionat cel mai mult a fost personajul Julia. E atat de frumos creat si e minunat! Ironica, amuzanta, diabolica si minunata.

“Your only reality is the theater. Anything else, what civilians call the real world, is nothing but fantasy and I bloody well won’t let you forget it.”

Nota mea: 9, 88

Advertisements