Nu am citit cartea, asa ca nu o sa pot spune diferentele dintre film si carte.

Filmul, o adaptare dupa cartea “Ratiune si simtire” scrisa de Jane Austen, in regia lui Ang Lee (cunoscut pentru Brokeback Mountain, film care i-a adus Oscarul pentru Best Picture, si pentru Lust, Caution), se axeaza pe dificultatile prin care trec familia Dashwood. Scenariul a fost scris de Emma Thompson, nebanuind ca va avea sa joace rolul lui Elinor Dashwood.

Cand Domnul Dashwood moare, averea ii revine fiului din prima casatorie. Doamna Dashwood si cele trei fiice ale ei sunt nevoite sa isi caute o alta locuinta, dar pana cand vor gasi una vor continua sa traiasca alaturi de John Dashwood si Fanny Dashwood. Fanny il invita pe fratele ei, Edward Ferrars (Hugh Grant), dar cand observa apropierea dintre acesta si Elinor (Emma Thompson) pune presiune asupra Doamnei Dashwood, mama lui Elinor, astfel incat aceasta decide sa plece si sa locuiasca intr-o casuta din Devonshire oferita de varul ei.

Elinor se stapana pe sentimentele sale, iar mutarea nu pare sa o afecteze prea tare. Sora ei, Marianne (Kate Winslet) il intalneste pe colonelul Brandon (Snape..aaa, Alan Rickman), care se indragosteste de aceasta, insa ea are ochi doar pentru tanarul Willoughby (Greg Wise).

Familia isi petrece timpul in compania varului Sir John (si inca ceva) si a familiei acestuia. Sir John primeste vizita familia Palmer, care o aduc cu ei si pe Lucy Steele (Imogen Stubbs). Lucy ii confeseaza lui Elinor faptul ca e logodita cu Edward de 4-5 ani. Elinor pastreaza secretul pentru ea si sufera in tacere.

Marianne si Elinor sunt invitate la Londra. Aici, Marianne afla ca Willoughby urmeaza sa se casatoreasca. Diferita de sora ea, Elinor, aceasta nu poate sa isi pastreze durere pentru sine si toata lumea ia parte la tragedia tinerei.

Nu acesta este sfarsitul, insa daca mai continui sa povestesc o sa distrug interesul publicului. Nu am putut aminti toate personajele, dar avand in vedere distributia, o voi face acum pe scurt: Doamana Palmer este interpretata de <s>Dolores Umbridge</s> Imelda Stauton, Domnul Palmer de Hugh Laurie – nu pot sa cred ca nu l-am recunoscut pe Doctor House, insa Domnul Palmer a fost personajul meu preferat, desi nu face mare lucru (si nici spune prea multe) avea niste fete haioase (ar fi trebuit sa-mi dau seama cine e dupa expresii) -, Margaret Dashwood e cea mai mica (12 ani cred) dintre surorile Dashwood, nu are un rol semnificativ in poveste asa ca nu am amintit-o, este interpretata de Emilie François.

Costumele au fost minunate si potrivite. Trebuia sa amintesc asta.

Nota mea: 8,44

Advertisements