Am auzit de multe ori de Polanski. Eu am vazut The Ninth Gate de el, un film cu Johnny Depp si am de gand sa ma uit si la ultimul lui film: The Ghost Writer. Ce m-a deranjat la el a fost ca a scos multe lucruri “elementare” din Tess.

Cam despre ce e vorba in carte puteti citi aici (click!), asa ca nu o sa stau sa spun multe despre poveste. In film este vorba despre viata plina de incercari grele a lui Tess.

Polanski a decis sa scoata moartea calului din film, insa asta era esential pentru ca de aici porneste totul. Tess omoara calul din neatentie, se simte vinovata si astfel decide sa se duca la Alec. In film, Tess mai sta catva timp la Alec dupa ce este violata de acesta, asa ca spectatorul intele ca ea e de acum de acord cu relatia dintre ei, lucru care in carte nu se intampla, Tess plecand imediat dupa viol.

Dupa urmareste actiunea cum trebuie, insa la sfarsit iar distruge ceva. Alec, care in carte incearca sa se dea de partea lui Dumnezeu pentru a primi mantuirea, in film ramane acelasi dandy si o gaseste pe Tess, nu se intalnesc din intamplare ca in carte. In plus, in carte, Alec o invinovateste pe Tess pentru ca frumusetea ei il ispiteste, deci din cauza ei el calca in pacat – in film nici vorba de asa ceva.

Si mai sunt multe lucruri peste care se sare, dar ele nu sunt de mare importanta. Ideea e, ca din cauza acestor “cut”-uri din carte, eu, daca nu as fi citit cartea, mi-as fi facut o alta impresie despre cine e vinovat in toata povestea aceasta.

Filmul a primit trei premii Oscar pentru: Best Art Direction, Best Cinematography si Best Costumes. A fost nominalizat la AA pentru Best Music (Original Score), Best Director si Best Picture.

Nota mea: 8,4

Advertisements