Filmul contine mai multe povesti, “legende”, diferite. Regizori: Constantin Popescu Jr., Razvan Marculescu, Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Cristian Mungiu.

In prima legenda este vorba despre un sat prin care avea sa fie vizitat de coloana oficiala. Oamenii sunt foarte ocupati, matura strazile, cauta porumbei albi, oi, steaguri rosii de partid and so on. Cu o zi inainte de trecerea coloanei, satul este vizitat de o inspectie pentru a se asigura ca lucrurile vor fi asa cum trebuie. Inspectia formata din doi oameni vine flamanda. Se pregateste o masa pentru cei doi la care se adauga si oameni ai primariei. Vin lautari, toate bune si frumoase, petrecere si cantece pana cand se primeste un telefon care anunta ca nu mai va mai veni nicio coloana prin sat. Tristi, oamenii se duc la balciul din afara satului, iar inspectia ordona ca TOTI sa se dea in lanturi (asta il include si pe omul care se ocupa cu lanturile…).

Legenda 2: Totul incepe cu fotografii de la Scanteia chinuindu-se sa-l inalte pe Tovarasul Ceasusescu. Apoi apar si alte poze pentru retusat printre care si poza in care Tovarasul are caciula in mana, iar domnul Jiscard-nu-stiu-cum nu si asta face sa para ca nenea Ceasca isi scoate palaria in fata domnului Jiscard-nu-stiu-cum. Fotografii se apuca sa retuseze, dar nu sunt lasati sa verifice si asa se face ca in Scanteia apare Tovarasul cu doua palarii: una-n mana, alta pe cap. Dar nu e nimic ce sistemul nu poate rezolva…

Legenda 3: La o sedinta de partid este prezentata situatia analfabetilor si chiar in judetul lor este cea mai mare problema. Asa ca domnul cu par cret si ochelari se duce sa alfabetizeze pe toata lumea dintr-un sat, chiar si pe cioban. Dar lucrurile nu sunt mereu atat de roz, cu toate ca…

Legenda 4: Cand esti lacom, nu ai parte. Cu doua saptamani inainte de Craciun, Sandu militianul primeste un porc viu de la cumnatul sau. Nevrand ca vecinii sa alfe ca sa nu fie nevoit sa le dea din carnea lui, Sandu merge pe ideea fiului sau – un copil cam prost la carte, care ii da sandvisuri cu salam de Sibiu unei domnisoare pe care o place si prietenul lui cel mai bun – si gazeaza porcul.

Aaa. Nu stiu de ce nu merge sa pun imaginea, dar va las link.

Nota:  7,4

Advertisements