Acest articol este scris in urma unei provocari. Tin sa precizez ca este parerea mea, iar daca tu crezi altceva, foarte bine. Am scris despre Inception (daca nu stiti despre ce e vorba), iar despre Matrix cred ca sunt putin care nu stiu macar cate ceva din poveste. O sa incerc sa fac postul un fel de asemanari/deosebiri fara sa fiu rea si sa vorbesc despre Inception cum am vorbit in articolul despre el.

Asemanari:

In Matrix avem matricea ca realitate falsa, in Inception avem “lumea viiiselor” (stop being mean, Andreea). In Matrix ajungi in matrice cu ajutorul unui cablu care iti este infipt in trunchiul cerebral, in Inception ajungi in <s>matrice</s> lumea viselor cu ajutorul unei chestiute cu chimicale si bla bla bla. In Matrix te “trezesti” (intorcin in realitate) cu ajutorul unui telefon, in Inception cu ajutorul lui Edith Piaf.

In matrice poti sa creezi ce lume vrei tu cu ajutorul unui program pe calculator, in Inception tu esti arhitectul viselor tale. Daca esti arhitecte te vei descurca de minune in Inception, daca le ai cu calculatoarele te vei descurca de minune in Matrix.

O alta asemanare ar fi folosirea mitologiei si a semnificatiei numelor, dar asta o poate face oricine si oh.

Deosebiri:

In Matrix, Neo nu prea stie ce i se intampla, insa in Inception, Cobb este deja foarte bagat in poveste (care poveste?).

In Inception ne este explicat totul, mura-n gura, pe cand in Matrix aflam cu greu sau deloc unele chestie (ce ar mai fi ales Neo daca ar fi stiut ca pastiluta rosie il transforma intr-un chel caruia i se vor baga cabluri in cap?). Dar Inception ne lasa cu un sfarsit “waaaa” dorind ca noi sa ramanem muti de uimire si sa ne gandim ca va mai urma o parte (pe mine nu m-a lasat prea “waaa”).

In Matrix este vorba, practic, despre good vs evil, pe cand in Inception parca nu ar fi cam acelasi lucru.

In timp ce Neo e doar un pusti care nu prea a trecut din multe, Cobb are o incarcatura emotionala uriasa.

Si cam asta e tot. Nu stiu cat de ok este, dar oh, sunt doua filme sf este normal sa aiba asemanari intre ele, dar si deosebiri, insa Inception chiar nu mi-a placut, mai ales ca am aflat ca domnisorului regizor a vazut Matrix si de atunci i-a venit ideea cu Inception doar ca a asteptat pana sa o realizeze si a spus ca Matrix contine prea multi negrotei. Oh, c’mon, cum sa fie Matrix cu un alb in rolul lui Morpheus (si el nu s-a gandit ca faptul ca negroteii cam para sa fie pusi in functii bune inseamna ceva in filmul acela?) e ca si cum ai pune un alb in rolul lui Samuel L. Jackson din Pulp Fiction.

Advertisements