Winter’s Bone este un film cu o incarcatura foarte puternica, asta, cred eu, atragandu-i si succesul. Misterul accentueaza starea de tensiune, nu doar incertitudinea si suspansul, pe care o simti si dupa ce se termina filmul. Pe de alta parte tensiunea este o caracteristica foarte putin intalnita in ultimul timp la un thriller sau la o drama ceea ce face ca acest film sa fie incadrat extrem de bine in cele 3 genuri, tensiunea fiind singura caracteristica comuna a celor trei, si pe care regizorul o foloseste foarte bine.  Nu as putea sa spun un singur gen in care as incadra acest film, iar asta este o critica pozitiva. Insa poti spune despre acest film si ca este fad, fara ca cineva sa te poata contrazice, pentru ca povestea aceasta nu are nimic comercial, nu isi doreste sa exagereze cu nimic, este doar o poveste extrem de bine concentrata si accentuata.

Ree Dolly (Jennifer Lawrence) o fata de 17 ani este singura responsabila de viata celor doi frati si de cea a mamei ei care suferea de o boala psihica incurabila, tatal ei fiind arestat pentru trafic de droguri si care dupa ce i-a fost platita cautiunea a disparut fara urma. Actiunea se petrece intr-un loc salbatic si foarte sarac din America, singurul ajutor real al lui Ree fiind vecina sa care ii ofera mancare. Totul se declanseaza in momentul in care un agent vine si o anunta pe Ree ca tatal sau este din nou cautat si ca, daca nu apare la proces conform unor acte semnate chiar de tatal ei in momentul in care a fost eliberat, ea isi va pierde casa. Fata pleaca in cautarea tatalui trebuind sa infrunte o multime de personaje, fiecare vrand parca sa ascunda adevarul fara sa se fereasca sa foloseasca chiar si violenta. Din punctul meu de vedere fara aceste personaje filmul nu ar fi decat o poveste si atat. Dupa o lunga cautare, in care fata si-a demonstrat inteligenta si maturitatea nespecifica varstei, si dupa ce a fost batuta intr-un hambar de toate personajele intalnite anterior de frica ca aceasta sa nu spuna ceva politistilor toti fiind traficanti de droguri, acestia se hotaresc totusi sa ii arate lui Ree adevarul, pentru ca asta era singura sansa a fetei de a pastra casa. Tatal ei fusese omorat si aruncat intr-un lac, dar de parca asta nu ar fi fost indeajuns, Ree trebia sa ia niste dovezi pentru a demonstra politiei moartea acestuia, locul trebuind sa fie pastrat secret, acest lucru fiind facut cu o drujba cu care o femeie ii taie mainile cadavrului din apa.  Finalul este incert, doar fratele sau, Teardrop pare a sti cine l-a omorat pe Jessup pastrand asta pentru sine.

Scenariul are la baza o carte cu acelas nume scrisa de Daniel Woodrell. Din punctul meu de vedere acest film isi merita toate premiile si este un “obligatoriu de vazut” pentru iubitorii genurilor mister,thriller si drama pentru ca este o capodopera a genurilor.

Advertisements