Filmul „Tacerea mieilor”, 1991, este un thriller american a carui poveste se bazeaza pe cartea cu acelasi nume scrisa de Thomas Harris. Filmul a fost un succes major castigand 5 Oscaruri, dintre care doua pentru cel mai bun actor in rol principal, Anthony Hopkins, si cea mai buna actrita in rol principal, Jodie Foster.

Am citit cartea acum ceva timp, deci nu mai imi amintesc cu exactitate ce s-a intamplat. Clarice Starling (Jodie Foster, The Accused, pentru care are alt Oscar la activ :3) este o studenta la criminalistica, tanara practicanta FBI care se remarca prin rezultatele sale astfel ca este selectata sa lucreze la un caz criminalistic deosebit de important. Buffalo Bill este un ucigas in serie al carui stil este inconfundabil deoarece desprinde bucati de pe pielea victimelor sale. Ultima sa ostatica este fiica unui senator american astfel ca atentia asupra sa a crescut considerabil iar FBI-ul incearca din rasputeri sa il prinda. Deoarece niciuna din tacticile lor obisnuite nu pare sa functioneze, acestia apeleaza la ceva neobisnuit. La rezolvarea cazului se vor folosi de Hannibal Lecter (Anthony Hopkins, Nixon) supranumit Canibalul deoarece isi devora victimele.

A census taker once tried to test me. I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti.

El pare sa fie singurul care are indicii revelatoare referitoare la acest psihopat, fiind de profesie psihiatru. Desi stie ca nu poate avea incredere in acesta si ca este intr-un mare pericol, Clarice face un pact cu diavolul: va impartasi detalii din viata ei privata in schimbul cooperarii lui Hannibal, desi fusese avertizata de la inceput de catre mentorul ei, Crawford, sa nu pice in aceasta capcana. In urma dezvaluirii acestor detalii se va explica si titlul romanului, eu una am ramas suprprinsa la asta. Clarice aduna incet, incet indicii si incepe sa urmeze niste piste care o vor conduce pe drumul cel bun. Am ramas socata cand am aflat scopul colectionarii pielii femeilor de catre Buffalo Bill. Punctul culminant este momentul cand Hannibal evadeaza, dupa ce isi bate joc de incompetenta unor politisti. Finalul este unul deschis, ultima scena fiind momentul cand Clarice este chemata la telefon de catre Hannibal… Continuarea filmului este Hannibal, 2001, dar din cate am citit nu este chiar atat de bun. Poate am sa il vad.

Jocul actoricesc este impresionant si este unul dintre putinele filme care sunt pe picior de egalitate cu cartea, sau chiar mai bun. Hopkins joaca un Hannibal Lecter care respecta in totalitate trasaturile personajului, reuseste sa transpuna pe ecran pana si cele mai mici detalii ale personalitatii acestuia. Imaginati-va acest lucru in conditiile in care nu apare mai mult de 15-16 minute in film. Atat de puternic este personajul sau.

Pentru rolul lui Jodie Foster, cred ca este nevoie de foarte multa rabdare, mai ales in dialogurile cu Hannibal, iar ea aavut-o din plin, identificandu-se perfect cu personajul sau, ba chiar adaugandu-i noi trasaturi care sa o faca si mai placuta in special datorita abilitatii sale de a se descurca in orice situatie.

Mentionez ca Hannibal Lecter ocupa locul 1 in top „100Heroes and Villains”, la categoria Villains iar Clarice locul 6 la categoria Heroes.

Este un must-see si un must-read din punctul meu de vedere. 🙂

Advertisements