Taxi (1998 regia: Gérard Pirès, scenariu:Luc Besson)


Am vazut de mai multe ori acest film si tot nu m-am plictisit. Are ceva care nu te lasa sa te plictisesti, totul este alert, rapid, cu un aer specific filmelor frantuzesti care atrag prin felul deosebit prin care sunt redate scenele. Atmosfera alerta a filmului este sugerata din primele scene unde in fundal se aude melodia pe care am pus-o si mai sus. ( stiu va suna cunoscut dar originalul nu le apartine celor de la Black Eyed Pees ci se numeste The Ventures – Misirlou).

Daniel, un fost lucrator la o firma care livra pizza, ajunge taximetrist posedand o masina care odata trezita este atat de rapida incat nu mai este detectata de nici un radar. Din pacate, cand il intilneste pe Emilien, un ofiter de politie care tocmai picase testul de conducere pentru a opta oara, Daniel se vede nevoit sa accepte aranjamentul pe care i-l propune politistul care ii permite sa-si pastreze taxiul. Emilien are nevoie de ajutorul sau pentru a prinde o banda de raufacatori care tot goleau seifurile bancilor din oras, imbarcindu-se apoi in masini foarte puternice. Totul se sfarseste cand, el cu o armata de baieti care livreaza pizza reusesc sa indeplineasca misiunea politistului si sa prinda banda de jefuitori dupa o cursa prin intreg orasul. Finalul il surprinde pe Daniel luand startul la o cursa adevarata de Formula 1, indeplinindu-si astfel visul.

Consider ca pentru acel an filmul acesta este de referinta. Nu sunt un fan al filmelor de actiune dar acest film are ceva special, nu neaaparat scenariul sau regia ci actiunea in sine presarata si cu o doza de umor sau ironie exact unde se simte nevoia. Un film reusit.

Taxi 2 (2000 regia: Gérard Krawczyk, scenariu:Luc Besson)

Ce pot spune despre a 2a parte este ca are o tenta mult mai amuzanta si o actiune mult mai inchegata, se observa o evolutie din acest punct de vedere. La alte serii de filme cel mai bun este primul dupa care se remarca o scadere a intensitatii pentru ca nu se schimba nimic ci doar continua o poveste. Aici este diferit, mie al 2lea mi-a placut mai mult ca primul. Actorii sunt aceeasi in aceleasi roluri situatia este schimbata, personajele au o legatura mult mai stransa, acum ca se cunosc mai bine.

Ambasadorul Japoniei face o vizita oficiala in Marsilia pentru a vedea cu ochii lui strategia politiei locale in lupta cu bandele organizate. Din pacate, insa, pe timpul vizitei, el este rapit de un grup de banditi care lucrau pentru mafia japoneza. Si eviden tca el este salvat de aceleasi doua personaje Daniel si Emilien.

Modificari aduse masinii: de data asta scaunul din dreapta are prevazut in spate un loc in care ocupantii locurilor din spate sa poata vomita odata ajunsi la destinatie, cum se opreste masina, se deschide sertarul. O a doua imbunatatire este ca acum masina are si aripi si maneta de control.

Taxi 3 (2003 regia: Gérard Krawczyk, scenariu:Luc Besson)

De la acest film s-a schimbat putin perspectiva, s-a pus mai mult accent pe comedie decat pe actiune sau poveste desi ea devine mult mai inchegata decat la primele doua. De data asta sotia lui Daniel ia atutudine si il pune pe acesta sa aleaga intre ea si masina, plecand sa stea la parintii ei insa lasand in urma un test de sarcina pozitiv. In timp ce si  Emilian ( politistul ) afla de la sotia sa ca este insarcinata de 8 luni doar ca el nu observase pana atunci si de fiecare data nu aveau timp sa vorbeasca despre asta. De aceasta data toata actiunea filmului este concantrata asupra “Benzii lui Mos Craciun”.

“Banda lui Mos Crãciun”, formatã din hoti care fac ravagii la Marsilia, reuseste de fiecare datã sã opereze fãrã ca politia sã poatã tine pasul. Desi încearcã sã rezolve problema, cãpitanul Gilbert nu reuseste, asta si datoritã faptului cã atentia îi este distrasã de o ziaristã asiaticã ce realizeazã un reportaj despre echipa lui.Subalternul sãu, politistul Emilien, nu poate face fatã Mos Crãciunilor, asa cã în ajutor îi sare prietenul sãu, Daniel, sofer de taxi.

Aceasta parte este mult mai slaba decat celelalte doua desi a avut un buget cat cele doua dinaintea ei adunat. Singurul lucru care il scoate din banalitate este comedia, care este intradevar placuta. Cine m-a surprins in mod neplacut este Sylvester Stallone care din punctul meu de vedere a avut cel mai penibil rol de 2 minute din intreaga lui cariera, nu a fost in stare sa spune 3 replici in franceza, buzele lui mimand altceva decat dublajul, nici nu stiu de ce a jucat acest rol, probabil doar pentru notorietate, insa din punctul meu de vedere deloc inspirat.

Modificari aduse masinii: De data asta, avansul tehnologic se vede foarte clar, masina are instalatie NITRO. Si in plus o noua masca in fata si dospozitiv de mers pe zapada atasat rotilor.

Taxi 4 (2007 regia: Gérard Krawczyk, scenariu:Luc Besson)

Deja isi pierde din farmercul de la inceput, desi consider ca este mult mai bun ca 3 acest film nu mai are cu ce sa ma surprinda deci consider seria aceasta incheiata si inca cu un film care ridica standardul celui dinainte. Nu sustin ca aceasta serie este cea mai buna pe care am vazut-o dar acesta serie de filme a inovat multe lucruri, incepand cu industria jocurilor pe calculator pana la crearea unei noi tipologii de comic.

In aceasta parte Emilien trebuie sa pazeasca timp de cateva ore un criminal belgian, dat in urmarire generala in toata Europa – si care intr-un final a fost prins de catre poltistii din Marsilia . Acesta urmeaza sa fie transferat intr-o inchisoare din Congo, numai ca – din nefericire – politistul Emilien este pacalit de criminal si-l lasa pe acesta sa plece. In urma incidentului, Emilien isi pierde slujba, asa ca se vede nevoit sa apeleze la ajutorul bunului sau prieten taximetrist, Daniel, care ii va dezvalui locatia unde se ascunde criminalul.

Modificari aduse masinii: masina este total noua ( era si cazul ).

Concluzii :

Taxi – un film foarte bun pentru vremea respectiva

Taxi2- cel mai bun film din serie

Taxi3 – Slab

Taxi4- Un final onorabil.

Advertisements