Acesta este un film recent nominalizat la mai multe categorii la Oscar, dintre care a castigat doar premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal. Sa zicem ca ma multumesc doar cu atat desi filmul este printre cele mai bune de anul trecut si era favoritul meu la castigarea premiului de cel mai bun film al anului. Dar intradevar Natalie Portman joaca un rol extraordinar la prima vedere. Sigur ca, dupa ce a castigat acest premiu, au aparut dublurile care au executat unele scene de balet si care au sustinut ca mai mult de jumatate din scenele de balet le apartin lor, nu lui Natalie, deranjate fiind ca pe ele nu le-au mentionat desi ele au avut un rol destul de important in castigarea acestui premiu ( aici chiar le dau dreptate, dar cred ca a fost mai mult o chestie de marketing). Din punctul meu de vedere este normal sa se intample asa avand in vedere ca Natalie nu este balerina profesionista ci actrita, care totusi s-a antrenat foarte mult pentru acest rol. In concluzie eu consider meritat acest premiu, avand in vedere si concurenta de anul acesta de la acea categorie. Este genul de film care propulseaza o actrita direct in atentia marelui public, nu stiu daca a-ti observat dar dupa acest film Natalie este mai prezenta ca oricand in orice fel de publicatie, avand sau nu legatura cu acest film. Cred totusi ca aceasta notorietate a fost construita pe un lucru pozitiv, deci nu stiu de ce as blama-o pe Natalie pentru asta. Pentru mine si in Leon a jucat un rol extraordinar de greu pentru varsta ei de atunci. Un lucru mi se pare clar, nu poti fi un actor complet fara sa fii putin in gura lumii sau a presei.

Black Swan este mai mult un thriller psihologic decat o drama. Filmul ne prezinta psihoza unei balerine care se contopeste cu propriul rol din cauza determinarii si dorintei. Filmul are la baza mai multe opozitii. Când directorul artistic Thomas Leroy (Vincent Cassel) decide s-o înlocuiască pe prim-balerina Beth Macintyre (Winona Ryder) pentru producţia de deschidere a noii stagiuni, “Lacul lebedelor”, Nina este prima alegere. Dar Nina are concurenţă: o nouă dansatoare, Lily (Kunis), care îl impresionează, de asemenea, pe Leroy. “Lacul lebedelor” necesită o dansatoare, care poate juca atât Lebăda Albă cu inocenţă şi graţie, cât şi Lebăda Neagră care reprezintă viclenia şi senzualitatea. iar Nina era perfecta doar pentru lebada alba. In timp intre cele doua rivale a evoluat o prietenie foarte ciudata care a dus totusi la gasirea energiei (negative) de care Nina avea nevoie in intregirea rolului sau de “Lebada Neagra”. De aceea eu consider ca Lily este personajul cheie al filmului si unul dintre personajele mele preferate chiar daca psihoza Ninei a transformat-o intr-un adevarat personaj negativ. Ea a fost cea care a trezit partea negativa de care Nina avea nevoie pentru a-si interpreta ambele roluri. Lily este un “fals personaj negativ”, nu stiu daca cineva a mai folosit o astfel de constructie dar imi asum criticile privitoare la ea.

Darren Aronofsky si “Black Swan”

Principalul aport al acestui regizor cred ca sunt scenele dure, unele ajungand chiar la limita dintre thriller si horror, mai ales atunci cand inaintea marii reprezentatii,  s-a aratat explicit cum Ninai i se rup oasele de la picioare intr-un exces psihotic ce trece mult peste pragul nebuniei obisnuite si total opusa ca idee unui film care are o tema atat de “fragila si delicata”. De aceea consider ca psihozele Ninai sunt exclusiv opera acestui regizor, de multe ori criticat pentru scenele dure sau intraznete (prezente si in alte filme de-ale lui precum Requiem for a Dream sau The Wrestler). nu stiu foarte multe despre acest regizor pentru ca pana acum nu i-am dat foarte mare importanta dar am observat ca stie sa atraga si sa intrige publicul in aceeasi masura, stie sa surprinda, are toate calitatile unui regizor de care sunt sigur ca o sa mai aud in curand.

Acesta este dansul Lebedei Negre:

Daca inca nu ati vazut acest film eu il recomand oricand, cum am zis mai sus este unul dinre cele mai bune filme ale anului trecut.

Advertisements