The Godfather I (1972 reg.Francis Ford Coppola)

Sincer am vrut sa vad de ce are acest film un asa mare succes. Pana acum am refuzat sa il vad din diverse motive, cineva mi-a spus ca este plictisitor pentru ca este prea lung, altcineva ca nu merita vazut. Insa ce am descoperit este multumitor pentru un iubitor de filme si intredevar plictisitor pentru cineva care cauta comercialul sau spectacolul. Acest film arata intr-un mod realist o lume foarte putin accesibila, o lume in care exista mai mult ca oriunde onoare si respect fata de promisiuni capitale. Eu cred ca acest film este important in primul rand pentru ca a creat o tipologie de personaj care aprinde si acum imaginatia multora. Eu cred ca prin asta se deosebeste un film bun fata de restul, lumea se leaga de un anumit element care nu se epuizeaza in scurt timp. Au trecut aproape 40 de ani si inca mai aud de Corleone.

Inspirat de romanul lui Mario Puzo, filmul este povestea grandioasa a lui Don Vito Corleone, un mafiot din Sicilia, ajuns cap al unei importante retele mafiote in America.Din pacate pentru el, in momentul in care viata ii este pusa in pericol, copii sai nu mai pot sa stea departe de pericole, fiind antrenati si ei in acest joc extrem de riscant al luptelor intre clanurile mafiote din America.

I’m gonna make him an offer he can’t refuse

Un alt element ce tine de simbolistica pe langa numele de Corleone, se afla pe afis unde este o mana de papusar stilizata amplasata exact deasupra titlului. Acest simbol indica faptul ca el era cel care intindea sforile si controla totul si ca in consecinta el era un personaj de care depindeau toti. Din acest motiv toata lumea il respecta atat de mult, nu era un tiran, era exact tipul mafiotului inteligent si corect care tinea extrem de mult la familie. Importanta lui pentru pastrarea echilibrului a fost evidenta in momentul in care a fost ranit si toata famila a fost decimata de catre clanurile mafiote rivale. Chiar si dupa ce unul dintre fii lui a fost omorat el a vrut sa incheie pace cu ceilalti capi ai mafiei, convocand reprezentantii celor 5 familii. Dupa ce acesta moare puterea ii revine fiului sau care devine noul Don.

Premii castigate:

  • Cel mai bun film  (Oscar)
  • Cel mai bun actor in rol principal – Marlon Brando (Oscar)
  • Cel mai bun scenariu adaptat – Francis Ford Coppola, Mario Puzo (Oscar)
  • Globul de Aur pentru cel mai bun film (drama)
  • Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu – Mario Puzo, Francis Ford Coppola
  • Globul de Aur pentru cel mai bun regizor – Francis Ford Coppola
  • Globul de Aur pentru cea mai buna coloana sonora – Nino Rota

The Godfather II (1974 reg.Francis Ford Coppola)

Aceasta parte este extrem de buna, dar din punctul meu de vedere inca in umbra primului film. Noul Corleone interpretat de Al Pacino este mult mai slab si mult mai violent ca tatal sau, datorita tineretii lui. Insa filmul puncteaza foarte clar la capitolul regie si mai ales scenografie care pentru acea vreme cat si pentru acum mi se pare geniala. O alta alegere buna este folosirea actorilor de origine italiana care aduc o doza si mai mare de realism filmului. Asta era exact ce lipsea primului film, mai multa limba italiana. Un alt plus este complexitatea personajelor toate avand conflicte interioare, orgolii, frica, griji, respect, umilinta.

Daca prima parte prezintă umilele începuturi ale clanului sicilian şi ascensiunea în New York a tânărului Don Vito, interpretat acum într-un rol secundar premiat cu Oscar de Robert De Niro.  A doua prezintă ascensiunea lui Michael (Al Pacino) noul Don al clanului.

Datorita regizorului care a creat o poveste remarcabila plina de simboluri si viziuni extraordinare pentru acea vreme, filmul a fost inca odata nominalizat la 11 premii Oscar. Eu pot spune chiar ca aceste filme datorita regizorului au revolutionat cinematografia. Isi merita primele locuri in topul celor mai bune filme facute vreodata. Toate partile filmului sunt intr-un echilibru perfect.


The Godfather III (1990 reg.Francis Ford Coppola)

Un final incredibil de poveste. Se observa o schimbare de perspectiva foarte clara. Michael acum ajuns la maturitate, incepe sa semene cu tatal lui din punct de vedere al felului foarte calculat de a gandi fiecare situatie ( pana si vocea ii devine usor ragusita ). Ca si tatal lui el devine un protector al familiei, pe care reuseste sa o reintregeasca in cele din urma dupa ce se impaca iar cu sotia lui de care se despartise in partea a IIa. Aceasta ultima parte este mult mai profunda decat celelalte. Drama se intensifica extrem de mult iar finalul filmului este total neasteptat.

În această ultimă parte a trilogiei despre familia Corleone, Michael devine liderul puternic al familiei. La cei 60 de ani ai săi, Michael e dominat de două scopuri: să-şi elibereze familia de crime şi să găsească un succesor potrivit. Succesorul ar putea fi pătimaşul Vincent (Andy Garcia), dar el ar putea fi, de asemenea, şi cel care schimbă dorinţa lui Michael de a face afaceri legale într-un infern al violenţei.

Este greu sa tragi o concluzie dupa asemenea filme pe care nu le poti compara pentru ca ele toate reprezinta o singura poveste. Daca in primul a creat un personaj pe care cei care au vazut filmul nu o sa il uite foarte usor celelalte doua ne prezinta o poveste foarte bine construita. Personajele au un caracter complex. Este un film in exclusivitate pentru pasionati. Pana si muzica mi se pare geniala de aceea am pus foarte multe in acest post, sper sa va placa.

Advertisements