Pi este un film despre relatia matematicii cu tot ceea ce ne inconjoara. Maximillian Cohen, un geniu al matematicii, incearca sa isi demonstreze o teorie conforma careia exista o legatura directa intre natura si matematica. Conform acestui matematician intre oricare doua sisteme exista o conexiune, prin umare tot ceea ce este in natura poate fi privit ca un ansamblu de sisteme aflate in interdependenta. Aceasta idee a mai fost sugerata si in filme precum “Avatar” sau “The number 23” dar in alta maniera, ceea ce ma face sa cred din ce in ce mai serios in veridicitatea acesteia. Un alt lucru pe care il remarc la acest film, in esenta filosofic, este ca descoperirea acelui numar care se zicea ca este incriptarea numelui lui Dumnezeu nu a folosit nimanui pana la urma. Nici macar fanteziilor paranoide ale lui Cohen care se simtea hartuit de incapacitatea lui de a descifra acel mesaj ascuns printre cifre. Eu de aici deduc ca nu suntem inca pregatiti pentru aflarea adevarului. Poate ca este un paradox ca intr-un film despre o stiinta atat de exacta mai exista loc si de idei usor filosofice. Dar pana la urma si in matematica si in natura se pot gasi paradoxuri iar asta nu ai cum sa o negi. O alta nuanta a filmului este diferenta dintre matematica si numerologie care se face destul de clar.

Darren Aronofsky si “Pi”

Este primul lung metraj al acestui regizor care s-a bucurat de o recunoastere extraordinara. Cu acest film Darren a castigat premiul pentru cea mai buna regie la premiile Sundance din 1998. Avand la dispozitie un buget destul de redus filmul este extraordinar conceput. Din punctul meu de vedere alegerile lui in ceea ce priveste imaginea sunt destul de intraznete pentru ca imaginea alb negru este considerata invechita. In ciuda acestui lucru mie mi s-a parut potrivita pentru atmosfera filmului si cu soundtrakurile lui Clint Mansell.

Ca tot a venit vorba despre paradoxuri matematice, as putea sa va dau exemplu de unul la indemana tuturor. Nu stiu daca are legatura cu filmul sau nu, dar puteti lua acest paradox matematic ca o spirala sau ca pe un ciclu:

Advertisements