Prima curiozitate privitoare la acest film este ca in America a fost lansat in 2007 in timp ce in Romania s-a lansat ieri, stiu… se mai intampla ( la noi mereu se intampla ). Dar spun asta cu parere de rau pentru ca nu mai are acelas impact avand in vedere ca uneori filmul este oglinda realitatii, ori nu cred ca acum mai asistam la manifestari rasiste nici macar in Romania ca de America nici nu mai este nevoie sa vorbesc. Un alt dezavantaj este ca dupa atata timp poti gasi variante HD pe torrente si poti vedea premiera unui film chiar la tine acasa. Sincer eu nu cred ca o sa faca incasari prea mari desi filmul este extrem de bun din simplul motiv ca il poti gasi oriunde. Asta mi se pare o greseala pentru ca si asa lumea nu prea se duce la filme de genul asta. Un film despre puterea cuvantului impotriva unor idei predefinite. Toate personajele sunt atat de determinate incat isi dau seama cã pentru ca inteligenta si argumentele lor sa invinga trebuia sa existe dorinta de afirmare.

Pe de alta parte ideile prezentate in dezbaterile din film le apartin unor ganditori sau filozofi si privesc in general dreptatea sau egalitatea. Un exemplu ar fi urmatoarele parti dintr-o contra argumentare:

Oponentul meu spune: “Nimic din ce incalca legea poate fi moral” dar nu exista dreptate in legile din Jim Crow South …. Sf. Augustin spunea: “o lege nedreapta, nu mai e lege deloc ” ceea ce inseamna ca am dreptul, chiar obligatia sa ma opun.

Recomand acest film pentru ca a vedea cum un mic grup de negrii reusesc sa treaca peste umilinta si denigrare, si inving prin argumente. Sigur, multi ar considera usor patetica aceasta poveste, dar nu este avand in vedere ca este o poveste 100 % reala si oricum daca judeci acest film dupa poveste si nu prin continut greseti extrem de mult. Recunosc, si eu sunt rasist cu privire la cu totul alta rasa decat negrii din America si nu pot sa ma opun acestui lucru care vine extrem de natural dar tot mi-a placut acest film si chiar m-a facut sa ma gandesc mai bine.

Advertisements