Film in limba spaniola, are mai multe variante de titlu. In romana se numeste Labirintul lui Pan, care este traducerea titlului englez Pan’s Labyrinth. Este unul dintre putinele filme pe care eu le consider o capodopera a artei de a face film. Pentru mine acest film este unul dintre cele mai puternice din punct de vedere al impactului psihologic. Un film care pune fata in fata cea mai neagra parte a naturii umane aceea a pornirii unui razboi civil si cea mai fascinanta parte a ei adica imaginatia extrem de bogata unui copil. Filmul surprinde atat prin scene de o duritate extrema cat si prin fantezia fara limite a unei fetite care se refugiaza intr-o legenda adusa la viata de catre propria imaginatie. Este o combinatie foarte ciudata de nuante. Insa nici imaginatia fetitei nu este foarte vesela daca asta va imaginati cand spun opozitie, mie, cel putin mi-a dat fiori in unele faze iar eu nu sunt foarte usor impresionabil cand vine vorba de filme.  Un film mai mult decat complet, un film original si socant prin abordare. Puteti spune ca este un fel de Alice in Wonderland mult mai negru.

Poate ca acest film este despre clipele prin care trec copii in timpul unui rasboi civil iscat de un singur om, urmat de o intreaga natie. Un film despre ororile fascismului si repercusiunile psihologice ce rezulta din acestea. Si in aceals timp un film despre puterea imaginatiei in raport cu traumele traite de un copil. Fetita s-a refugiat intr-o poveste in care era printesa lunii, care se intoarce in lumea din care a venit. Labirintul este un simbol al autoregasirii in timp ce probele prin care este pusa sa treaca nu sunt altceva decat incercarile la care suntem cu totii supusi pentru a ne regasi atunci cand un lucru exterior ne marchiaza. De aceasta data, aventura imaginara prin care trece fata nu este decat exteriorizarea unui ideal imposibil intr-o lume in razboi. Poti vedea o fetita ce inca mai incearca sa ramana in lumea copilariei in ciuda nebuniei lumii adultilor din jurul ei in perioada imediata de dupa terminarea razboiului civil din Spania.

Personaje interesante:

Fauno este un fel de intermediar intre cele doua lumi. Este responsabilul pentru intoarcerea printesei dupa indeplinirea probelor. Insa este si un personaj misterios care pare a ascunde foarte bine unele intentii, chiar evidente in cele din urma, de a face rau fratelui mai mic al lui Pam. Sacrificiu fratelui sau fiind ultima sansa de a se intoarce in lumea ei. In cele din urma Fauno ramane doar un intermediar.

Pale Man este o creatura si mai ciudata. Unicitatea acestui personaj este data de faptul ca vede cu ajutorul ochilor amplasati exact in podul palmei. Pale Man este paznicul propriilor bunuri, raspunzand cu cruzime celor care atenteaza la masa lui. Atat Founo cat si Pale Man sunt jucate de acelas actor pe nume Doug Jones.

Premii castigate:

Acest film a fost nominalizat la Palme d’Or in anul 2006 alaturi de multe alte filme printre care si Babel. Pe langa aceasta nominalizare la Cannes, acest film a mai castigat si 3 premii oscar pentru scenografie, imagine si machiaj. (premii in totalitate meritate)

Eu felicit pe aceasta cale echipa spaniola care a facut un film mult peste ce pot americanii din orice punct de vedere. Recomand filmul celor deschisi la minte.

Advertisements