Volver, in regia lui Pedro Almodovar, este un film amuzant despre moarte si traditiile inmormantarii intr-un micut sat. Plin de ciudatenii si obiceiuri precum cumpararea unui loc in cimitir si ingrijirea acestuia pana la moarte, filmul are la baza dramele separate ale unor femei, care totusi sunt legate fie printr-o legatura de sange fie printr-o relatie de prietenie.

Almodovar are un film si la Cannes-ul din 2011 (La piel que habito), unde il avem pe Antonio Banderas in rol principal. Initial, si Penelope Cruz (Vicky Christina Barcelona, Nine, Pirates of the Caribean: On Stranger Tides) avea un rol, dar a fost inlocuita.

Dar nu conteaza, caci Almodovar si Cruz au multe colaborari printre care si Volver, unde Penelope are un rol principal in pielea Raimundei, fiica lui Irene (Carmen Maura – si ea are mai multe filme cu Almodovar) si sora lui Soledad (Lola Duenas – idem).

Voi pastra povestea cu cat mai putine detalii, pentru ca lucrurile trebuie sa fie descoperite de fiecare (si sunt multe si va vor surprinde): Raimunda si Soledad se intorc acasa la ceva timp dupa moartea mamei lor, Irene, pentru a-i curata mormantul. Apoi, cele doua revin la vietile lor separate. Soledad, predestinata sa fie singura (“Estoy sola, como siempre”), este divortata si se intretine cu ajutorul coaforului improvizat in apartamentul ei. Dar singuratatea ei este pe cale de a se evapora cand se intoarce din satul natal cu fantoma mamei sale:

Sole: Mom?
Irene: Hum?
Sole: There’s something you want me to do, isn’t?
Irene: Cut my hair.
Sole: I mean if there’s something you couldn’t do alive and doesn’t let you rest.
Irene: There are always things undone. Or bad done. And my life has been no exception. Look, I don’t know if I can fix them, but if I can, it’s up to me to do it.

In acelasi timp, Raimunda trece prin probleme ei: sotul ei incearca sa-i violeze fiica, iar aceasta il ucide pt a se apara. Raimunda, o femeie puternica si independenta, incearca sa scape singura de cadavru fara a-si anunta sora, in timp ce are grija de un restaurant si alte part-time-job-uri pentru a-si intretine familia.

O poveste initial separata de dramele familiei lui Irene, este cea a prietenei lor, Augustina, care isi cauta mama-hippie, disparuta de doi ani. In ce punct li se vor intersecta povestile? Cum se vor descurca? Mweeell, este treaba voastra sa aflati.

Ce imi place mie cel mai mult la Almodovar, sunt cadrele lui perfect aranjate, gandite si frumos realizate cromatic. Va recomand sa fiti atenti nu doar la poveste, ci si la scena cu sanii lui Cruz si spalatul vaselor (aveti de ce!), morile de vant, scenele cu sange si servetele si mai ales sa urmariti perechea de culori galben-rosu. Frumoase, frumoase cadre.

Advertisements