Moartea domnului Lazarescu devenise la un moment dat ca un exemplu pentru lipsa de interes a politicienilor fata de sistemul sanitar. Un batran care este plimbat pe la toate spitalele din Bucuresti pana moare desi el se vede clar cum nu concepe acest lucru. Un fapt voit exagerat doar pentru a ne arata neprofesionalismul si indiferenta cu care suntem tratati de catre niste doctori care nici ei nu sunt platiti bine deloc. Domnul Lazarescu este tipul omului care nu renunta la demnitate sau la politete chiar daca este tratat ca un betiv ordinar la fiecare spital. Ironia este ca la fiecare spital i se da un diagnostic usor diferit si aici vreau sa spun ca nu este o exagerare a regizorului, va pot spune din experiente personale ca uneori chiar asa se intampla.

As vrea totusi sa insist mai mult asupra partilor ironice ale filmului decat sa evidentiez drama care este din punctul meu de vedere simpla dar cu o anumita doza de realism. Din acest film am aflat ca ulcerul din punctul domnului Lazarescu de vedere nu se face de la alcool ci de la helicobacterii, trebuie sa tin minte asta. Acesta este un exemplu de “interpretat/tratat dupa ureche” specific noua. Soferul de la ambulanta la un moment dat se poarta ca un sofer de taxi iar asistenta ca un casier care ii spune pacientului care delireaza deja, cat costa fiecare procedura medicala pe care a avuto. Faptul ca este tratat ca un betiv desi avea probleme mai mari la creier decat la ficat. Ironiile sunt destul de fine si se pierd printre momentele foarte plictisitoare ale filmului.

Este un film in esenta bun dar nu oricine cred ca ar rezista sa il vada. Sunetul, ca la orice film romanesc este foarte prost, mai bine se aude fundalul. Actiunea este foarte lenta cu multe momente de tacere. Eu nu recomand acest film doar pentru ca sunt multe altele mult mai bune. Totusi acest film a castigat printre multe altele (22 de premii) premiul Un Certain Regard la Cannes 2005.

Printre lucrurile mai putin cunoscute despre Cristi Puiu sunt calitatile lui de artist plastic. El a recunoscut intr-o emisiune TV ca nu putea sa traiasca fara sa desneze si ca aceasta a fost prima lui pasiune, dar ca datorita vremurilor nu a reusit sa isi urmeze acest vis.

Advertisements