Acesta este un film biografic despre Ray Charles. Imi plac foarte mult filmele biografice pentru ca surprind un anumit aspect nealterat din viata unei persoane care a avut o influenta asupra unui domeniu. In acest caz Ray Charles, care este intemeietorul muzicii soul. Si mai remarcabil mi se pare talentul sau in momentul in care ma gandesc ca era orb de la vansta de 7 ani. In acest film sunt surprinse cele mai importante momente din viata sa, printre care si copilaria, foarte inteligent introdusa in film sub forma unor amintiri. Aceste amintiri dau o nota aparte filmului creind o legatura intre prezent si trecut, astfel explicandu-se unele obiceiuri mai putin permise a lui Ray Charles. El se droga inca de tanar cu marijoana ajungand la maturitate sa se drogheze chiar si cu heroina, fiind si arestat pentru asta. El facea aceste lucruri in viziunea regizorului pentru ca se invinuia pentru moartea fratelui sau, care se intamplase sub ochii lui chiar inainte  sa inceapa sa orbeasca din cauza glaucomului. In film mai sunt surprinse si aventurile lui extraconjugale, care au fost numeroase, am citit dupa ce am vazul filmul ca a avut 12 copii cu 9 femei.

Pe langa aceste fapte filmul este structurat extrem de bine in perioade in care el a avut influente in diferite stiluri de muzica printre care se numara rhythm and blues, soul, blues, rock and roll, jazz, country sau pop. Insa nici aceasta parte a vietii lui nu a fost tocmai usoara confruntandu-se cu adversiuni din partea bisericii in momentul in care el a combinat muzica gospel cu rhythm and blues. Urmatoarea perioada a fost cea de country blues, in care el punea foarte mare accent pe textul si povestea melodiilor, acesta fiind o caracteristica importanta a muzicii country. In afara acestui tanlent de necontestat el era si un mare showman fiind considerat de Frank Sinatra: “the only true genius in show business.”

In pielea lui Ray Charles isi joaca poate cel mai bun rol Jamie Foxx. Pentru acest rol el a castigat si oscarul si globul de aur pentru cel mai bun actor. Printre nenumaratele nominalizari acest film a mai castigat un premiu pentru cel mai bun mixaj de sunet. Daca sunteti iubitorii acestui gen de muzica veti considera acest film o capodopera, cred. Pentru mine a fost cel putin interesant sa vad cum a evoluat viata lui.

Advertisements