Adica… prima zi de competitie, pentru ca festivalul a inceput de pe 19 cu niste filme de copilasi (pe 19, 20, 21), iar azi de la 16 au inceput scurtmetrajele. Noi am intarziat cam 30 de minute si am pierdut primele doua: RUGACIUNE LACUSTRA si 1001 NOPTI, POVESTASII. Am fost confundati cu participanti in competitie (de patru ori!), mie mi s-a intamplat si anul trecut. Am intalnit un regizor din Chisinau (al carui documentar il vedem maine) care ne-a confundat, apoi cand a aflat ca suntem spectatori am inceput sa vorbim si regreta ca lumea nu era interesata (sala era efectiv goala, doar noi si inca 4-5 oameni) si ne spunea ca in curand documentarul isi va spune cuvantul si a fost dragut sa vorbim cu el.

Partea care am prins-o din BOLEK MAJERIK – LUPUL ALB (din nefericire am ajuns undeva pe la mijloc cred) m-a facut sa-mi placa documentarul. Era vorba despre un roman, sculptor si poet, dar poeziile le scrie doar in limba polona. A vorbit foarte placut si imaginele au fost foarte relaxante si nu stiu, ma rapeau din cotidian si ma duceau acolo, in locul acela sacru al sculptorului, am uitat cum se numea (Poiana Ingerilor, sau ceva in genul).

PLOAIA CARE VA VENI a avut 2 minute, si nu prea am inteles, nu am fost nici atenta pentru ca vorbeam cu Oita despre documentarul precedent. VASLASI LA BARCUTELE POEZIEI a fost un documentar superb, despre un fel de concurs de poezie organizat de caricaturistul Ion Barbu. Copiii scriau poezii ale unor poeti romani si apoi foile le transformau in barcute si avea loc o intrecere pe un rau. Mi-a placut ce au zis despre partea politica. Hihihi.

SIMONA NOJA e printre preferatele mele (la egalitate cu cel cu poetul-sculptor). Simona este o romanca geniala, ambitioasa si perseverenta despre care noi habar nu avem (cel putin eu), pentru ca tara noastra e prea ocupata sa o promoveze. A fost balerina si a interpretat “99% din personajele clasice”, a castigat o multime de premii si a infiintat o scoala de balet in Viena, iar acum este directoarea (sau managerul) Scolii de balet a Operei de Stat din Viena si este un om minunat. Mi-a placut cand a fost intrebata “Simona Noja este balerina, manager si mama. La intrebarea cine este Simona Noja, ce raspuns ai da?” “Simona Noja e… Simona Noja”. Si s-a incheiat.

In pauza de 1 ora si jumatate am papat sandvisul, ras cu Rosca si Paul, apoi am fost pusa de Alecs sa CITESC (pentru ca vrea si ea cartea (Viseaza androizii oi electrice? de Philip K. Dick) desi nu cred ca o termin pana plec, scuuuuuze). Oh, am uitat sa mentionez, scurtmetrajele de mai sus fac parte din sectiunea profesionisti: eseu si documentar. Partea a doua a fost sectiunea studenti: fictiune.

A inceput cu PLONJON, un film la care nu am fost atenta pentru ca doar ce avusesem intalnirea cu regizorul de care am vorbit mai sus si nu mai stiu ce mi-a atras atentia. Poate il caut pe net si il revad. JUCARIA, un scurtmetraj despre cum jucaria unui baiat este luata… povestea nu m-a atins, dar decorul si cadrele au fost superbe. GRAINY, alt scurtmetraj ratat de mine din nu mai stiu ce cauza stiu doar ca avea cadre frumoase, dar am uitat, parca zicea Cezar ceva sau Rosca.

O NOAPTE PE PAMANT a fost un scurtmetraj hilar dintr-un anumit punct de vedere, in care un roman isi exprima opinia despre conflictul romani-maghiari. Mi-a placut ca nu a fost agresiv si ca romanul chiar era de acord ca nu conteaza cine a avut primul Transilvania ci ca toti suntem oameni, opinia cu care sunt de acord, desi prefer sa nu ma bag in toate lucrurile astea politice. Asta mi-a placut mai mult (pentru ca am fost si atenta, tihi).

Apoi REGAL, care a fost inspirat de o povestioara a lui Bukowski si care avea si cadre minunate si montaj si ah, asta a fost foarte tare. Nu are rost sa-l explic (e plictisitor daca dau totul in vileag), va zic doar ca unui agent de asigurari ii cade cu tronc Vera… CATEGORIE GREA a fost amuzant, desi enervant uneori, dar a-m-u-z-a-n-t. Nu m-a impresionat, dar totusi (special pentru Rosca). FOTOGRAFIA a avut distributie cunoscuta (a enumerat Cezar actorii), pe mine m-a lasat cu un gust usor amar si mi-a facut mila de anumite lucruri. Cert e ca in unele cazuri ar putea deschide minti.

INTRE PRIETENI a fost previzibil si atentia mi-a scapat, am iesit si afara parca. La EXTRASEZON am ratat putin din incipit, dar nu cred ca am ratat ceva ce mi-ar schimba parea despre el: plain. Ma asteptam sa iasa putin din tipare la un moment dat, dar nu. Desi schimbarea de la camera si ele pe plaja ne-a amuzat copios.

Si cam asta e tot pentru ca DRAFT 7 si STRUG LOVE au fost amanate pentru maine. O sa stau maine la teatru de la 10:30 pana la premiere (spre sa nu se amane si ea).

Advertisements