Filmul asta s-ar putea sa va surprinda pentru ca desi pare artificial la prima vedere descoperi pe parcurs ca are totusi esenta. Eu cel putin nu aveam mari sperante, dar ma bucur ca am descoperit in acest film dovada ca inca se mai fac filme bune si imi pare rau ca datorita altor filme prost realizate nu imi mai pun problema ca un film poate fi bun.

Actiunea este plasata undeva in viitor undeva in America de Nord. Lumea era impartita in doua paturi sociale, distinctia dintre cele doua nu se face neaaparat prin civilizatie ci mai mult prin stilul de viata sau bogatie, insa cele doua nu sunt puse in nici un moment in antiteza. Cei mai bogati nu sunt considerati asupritori ci numai superiori celorlalti, ei organizand in fiecare an o intrecere sangeroasa drept omagiu. Pentru aceasta competitie erau alesi cate un baiat si o fata din fiecare dintre cele 12 districte, modalitatea de alegere era tragerea la sorti dintre toti membrii tineri ai fiecarui district. Ce face filmul sa fie interesant din punctul meu de vedere este ca intrega competitie era transmisa live in intreg capitoliul, transformand lupta pentru viata intr-un show de entertainment. Acest show merge foarte departe,  regizorii acestuia comportandu-se ca niste creatori al unui alt univers, cel al “jocurilor foamei”. Acestia aveau controlul absolut a tot ce se intampla in acel mediu creat special pentru aceasta intrecere, mai putin felul in care participantii luptau pentru propria viata.

Filmul are multe minusuri, de la ideea cu viata transformata in show de entertainment pe care o putem gasi si in The Truman Show pana la clisee si  la  efectele vizuale care nu sunt extrem de reusite.

Plusurile in schimb sunt mult mai insemnate, avem o actrita tanara Jennifer Lawrence care dupa ce a jucat extrem de bine in Winter’s Bone face si in acest film un rol extrem de bun, desi tipologia acestui personaj cred ca ar fi pus in incurcatura multi actori cu pretentii de vedeta. Pe langa talentul actritei principale, prezenta pe ecran din prima secunda pana in ultima secunda, avem si o coloana sonora subtila care reuseste sa contureze tensiunea si vine intradevar in ajutorul actorilor.

Recomand acest film, chiar daca nu este o capodopera a genului va surprinde pe multi.

Advertisements