Inca un film despre conditia profesorului, dar de data asta un film care ilustreaza mult mai mult decat atat. Actiunea este concentrata in jurul unui profesor suplinitor care este nevoit sa predea in cel mai rau famat liceu din regiune. Elevii acestei scoli pe langa faptul ca erau blamati fiind considerati inca de la inceput niste ratati erau si violenti atat verbal cat si fizic. Profesorii isi dadeau unul cate unul demisia coplesiti psihic de o problema pe care ei nu o puteau controla si anume felul in care societatea privea scoala, desi era de datoria lor sa schimbe asta. Aici intervine insa Henry (profesorul de romana suplinitor) care incearca si reuseste in 3 saptamani sa schimbe putin mentalitatea elevilor de la clasa lui cu ajutorul unor exemple si al unor discursuri extrem de inteligente, aduse pe alocuri la nivelul de intelegere al elevilor. Pe langa toate astea ne mai este prezentata si viata personala a profesorului din care se desprind mai multe trasaturi de caracter.

Da, poate unii dintre voi ma puteti intreba, care este diferenta dintre acest film si  Entre les murs sau The great debaters . Principala diferenta este perspectiva din care se desfasoara actiunea, in Detachment se doreste mult mai mult conturarea personajului principal, dar pe langa film sunt si niste insertii semidocumetar cu observatii asupra problemelor aparute in film. Tocmai din aceasta cauza Detachment se diferentiaza de celelalte filme, vrand sa fie mai mult o cronica, un jurnal, iar combinatia documentarului cu filmul artistic este foarte subtila si foarte bine reusita. Chiar as vrea sa va dau si alte exemple de filme cu o abordare asemanatoare dar nu gasesc.

Nu stiu cum se intampla dar filmele astea care aduc ceva in plus nu sunt bagate in seama de critici, spectatori si media. Iar aici nu vorbim de o productie obscura sau independenta, vorbim de un film care are in distributie actori precum Adrien Brody pe care il stim dintr-un film ridicat la rang de capotopera de critici precum The Pianist sau filme mai noi precum Midnight in Paris. Christina Hendricks o actrita tanara pe care o stim din productii noi, comerciale, cum ar fi I Don’t Know How She Does It  sau Life as We Know It . Regizorul filmului are si el in filmografie niste filme destul de cunoscute precum American History X dar a fost si director de imagine al trupei Red Hot Chili Peppers. (pentru amuzament/suripindere va recomand aceasta galerie foto cu el )

Advertisements